Pages

Tuesday, 19 August 2014

Buat Duit Dengan Facebook - Hikayat Kitab Yang Hilang

buat duit dengan facebook

Anda dah login FB hari ni? Dah komen dah kat status member-member? Dah like dah mana yang patut? Dan sebagai usahawan/bakal usahawan yang teringin nak buat duit dengan Facebook, tambah satu lagi soalan untuk anda.

Anda dah up dah status iklan untuk promote produk anda?

Semua dah? Bagusss...

Okeh, soalan bonus plak..

Err..anda yakin ke yang status iklan tu tak menyakitkan mata dan hati friendlist anda? (Jangan marah aaa :) ).

Bukannya apa. Cuma orang biasanya login FB sebab nak santai-santai, nak baca info-info menarik yang jarang didengar, nak tahu update terkini tentang Gaza..

Tapi alih-alih, bila diorang skrol news feed, dari atas sampai bawah penuh dengan status promosi kita. Dah laa update status bermanfaat jarang-jarang sekali. Balik-balik iklan, balik-balik iklan..

Agak-agaknya orang menyampah tak?

Promosi yang sepatutnya mendatangkan duit, langsung tak bawak hasil apa-apa sebab cara kita promote tak kena gaya.

Jadi, cara yang betulnya macam mana?

Haaa..jawapannya ada tersembunyi dalam Kitab Asas Pemasaran FB nih. Kena belek selai-selai kalau nak selongkar tekniknya.

buat duit dengan facebook
Ada 15 tips yang patut anda ambik tahu untuk buat duit dengan Facebook
Sape-sape jer yang serius nak buat duit dengan Facebook, memang tak rugi kalau jadikan kitab ni sebagai panduan. Tahu aje lah kan..bila tengok orang berjaya buat duit, kita pun rasa nak ikut jugak. Tapi ilmunya tak nak cari, step-by-stepnya tak nak belajar..

Kalau usahawan lain layan FB sambil gemukkan akaun bank, kita plak layan FB setakat bazir masa, bazir tenaga dan bazir duit (lagi sekali..jangan marah aaa :) ).

Dalam panduan ni, ada dikongsikan cara yang betul macam mana nak promote produk di FB. Apa yang perlu kita buat sebelum nak menjual di FB. Dah promote dengan betul, orang pun tak meluat dengan iklan kita, betul tak?

Lain daripada tu, kitab ni jugak akan dedahkan jenis-jenis produk yang paling laku di FB. Jugak akan dibagitau kenapa kita takleh nak promosi produk kepada semua orang. Lagi ramai orang tak semestinya lagi banyak sale. Ilmu nak kenal kategori pembeli pun ada..jenis pembeli macam mana yang patut kita layan, dan jenis macam mana pulak yang patut kita buat tak tau jer.

Skil nak menjual di personal profile pun ada dibongkarkan sekali, macam mana nak buat orang mudah percaya dengan kita dan cara nak tulis status yang mudah untuk dapat like.

Tu jer ke? Isy..taaakkk. Ada lagi...

buat duit dengan facebook
"Jom like ramai-ramai.." - macam penah dengar kan? :)
Friendlist dah ramai, page pun dah ada like tahap puluh ribu-riban, tapi tak tahu macam mana nak bina hubungan rapat..pun tak guna jugak kan? Takpe..tak perlu risau sebab bab tu pun ada diceritakan sekali dalam panduan ni.

Rahsia nak dapat prospek/pelanggan dengan cepat? Guna jer tool yang FB sediakan. Tool apa? Akan didedahkan dalam kitab ni nanti.

Dan last sekali, cara nak 'tangkap' pelanggan supaya boleh kita hubungi bila-bila masa untuk lain-lain promosi di masa depan.

Amacam? Meleleh tak dengan tawaran ilmu Kitab Asas Pemasaran FB nih? Rasa rugi tak kalau tak rembat panduan ni?

Okeh..untuk elakkan sebarang rasa rugi, menyesal atau frust nonggeng; apa kata kalau anda berenti mengelamun jap dan grab cepat-cepat? Yup..sekarang jugak, sementara saya takde niat nak caj apa-apa untuk dapatkan panduan buat duit dengan Facebook ni.

buat duit dengan facebook
Frust giler beb..nyesal tak download awal-awal hari tu
Cara nak grab pun mudah yang amat..isikan jer nama glamer anda dan alamat emel dalam borang kat bawah nih. Dan tak perlu takut-takut, sebab maklumat anda digerenti 100% selamat..sumpah saya takkan bagi kat sape-sape :D

Nama glamer:
Alamat emel:
Lepas anda dah klik butang "Saya Nak!" tu, panduan ni nanti akan saya hantar secara bersiri melalui emel. Selang antara satu ke tiga hari setiap emel.

Bukan tak nak bagi sekaligus..cuma yang biasa jadi bila saya bagi semua terus, orang akan download dan peram dalam hard disk. Bacanya tak tau bila :)

Jadi, lebih baik saya share sikit-sikit, boleh terus baca dan terus boleh prektik slow-slow.

Apapun, Kitab Asas Pemasaran FB ni cuma menerangkan yang basic-basic jer tentang cara nak buat duit dengan Facebook. Ilmu yang terkandung di dalamnya, mungkin ada antara anda dah tahu atau penah dengar sebelum ni. Bagi yang dah tahu, anggap jer sebagai ulangkaji atau recap untuk refresh balik. Bagi yang belum, apa kata kalau anda ambik peluang ni untuk topup lagi ilmu yang ada..InsyaAllah.

ps: barang yang free jangan dilepas, nak-nak lagi ilmu free..yer tak?

foto:
eyes4tech.com
soundcloud.com
myfacebookcover.com

Monday, 10 February 2014

Bisnes Dari Rumah: Teknik Lemah Lembut Dalam Menjual

Lemah lembut? Err..kalau ikutkan, saya nak bagitau tentang teknik 'soft selling' sebenarnya. Tapi kurang pasti plak terjemahan sebenar dia dalam BM..'jualan lembut' atau 'jualan lemah lembut'. Heh..

Kali pertama saya dengar tentang istilah ni tahun 2009, melalui ebook Teknik Split Affiliate hasil tulisan otai bisnes affiliate iaitu Saudara Rahman Basri.

Teknik ni memang paling sesuai untuk sape-sape yang baru saja nak berkenal-kenalan dengan bisnes dari rumah, terutama sekali pemasaran affiliate dan teringin nak belajar cara yang betul untuk promote bisnes affiliate ni melalui Facebook. Maklum sajalah, bukan sikit antara kita yang selalu dok update status promosi kat FB. Dan yang selalu terjadi jugak ialah, status promosi yang sunyi sepi. Langsung takde orang nak respon. Like tidak, komen jauh sekali...

Dengan teknik ni, anda boleh try guna sama ada di profile peribadi, group atau pun fanpage.

Bagi anda yang masih belum jelas tapi betul-betul berminat nak ambik tahu, 'soft selling' ni ada saya ceritakan secara detail melalui panduan Teknik Sempoi Tapi Mujarab. Melalui panduan ni, saya akan share dengan anda:
  • lubuk emas produk hot affiliate
  • cara untuk elak komisen affiliate daripada 'diragut' orang
  • teknik promote versi pelembut hati
  • cara nak seru jemaah trafik melalui blog
  • adat affiliate yang pantang dilanggar
Buat masa ni, saya ingat nak kongsikan Teknik Sempoi Tapi Mujarab ni secara percuma jer. Tapi mungkin bila dah cukup bilangan orang yang subscribe emel, panduan ni saya akan jadikan sebagai panduan premium (berbayar la tu :) )

Jadi, jangan pikir lama-lama sangat yer. Jom isi nama glamer dan alamat emel di bawah. Nanti saya akan hantarkan panduan ni secara bersiri melalui emel.

Nama glamer:
Alamat emel:

Thursday, 10 October 2013

Review Teknik Pemasaran Video Oleh Cik Zyan

Hehe..bro Zyan sebenarnya. Bro Azian Bin Usman. Tapi mungkin disebabkan nama beliau yang sedikit bertemakan awek, atau mungkin jugak sebab beliau ada menjual produk yang khas untuk kaum Hawa..maka ramai laa antara pelanggan yang tersalah anggap dan memanggil beliau dengan gelaran mesra Cik mahupun Puan. Jangan marah yer bro Zyan :D

Untuk entri ni, saya bukan nak cerita siapa dia bro Zyan nih..tapi saya nak kongsi tentang salah satu produk power yang telah beliau hasilkan. Kenapa power? Sebab setakat ni, produk ataupun panduan buat duit daripada bro Zyan ni adalah satu-satunya produk info yang telah saya dapatkan, amalkan dan terus boleh tengok hasilnya (cuma ambik masa sikit jer)..hanya dengan sekali cuba. Alhamdulillah..

Kalau nak banding dengan produk-produk yang saya beli sebelum ni, ada yang masih lagi tak balik modal walau pun dah banyak kali cuba [belum rezeki :)], ada yang perlukan modal besar baru dapat lihat keuntungan pertama, ada yang kita perlu adjust ikut kesesuaian pengetahuan (newbie atau expert) dan sebagainya.

Berbeza dengan ilmu yang di-share oleh bro Zyan, saya cuma perlu tiru bulat-bulat jer apa yang beliau ajar. Nak tahu ni produk apa? Jom skrol ke bawah..

Teknik Pemasaran Video..kalau tengok pada websitenya, itulah nama produk terbaru bro Zyan nih. Melalui produk hebat ni, kita akan diajar macam mana nak buat pemasaran guna video, dapatkan ranking first page Google dan seterusnya buat duit dengan produk affiliate Clickbank. Tapi, tak semestinya produk Clickbank jer..untuk promote produk Malaysia pun boleh jugak guna teknik ni.

Teknik Pemasaran Video ni didatangkan dalam bentuk video tutorial yang boleh di-download. Ada 6 video semuanya:

Video 1
Dalam video pertama ni, bro Zyan akan share cara-cara untuk pilih produk Clickbank yang sesuai untuk kita promote. Ada beratus-ratus produk yang tersenarai di platform Clickbank. Kalau tersalah pilih, ada kemungkinan kita akan terpromote produk yang payah orang nak beli..tak pun produk yang senang laku, tapi senang jugak utk orang mintak refund. Jadi, video ni akan bantu kita untuk pilih produk yang paling tepat.

Video 2
Dah pilih produk yang berkenan, tibalah pulak masa untuk kita pilih keyword yang tepat yang berkaitan dengan produk. Pemilihan keyword yang betul akan bantu kita untuk rank first page Google nanti. Dalam video kedua ni, bro Zyan akan terangkan dengan panjang lebar macam mana nak pilih keyword yang kurang persaingan, mudah untuk rank, berapa banyak keyword yang diperlukan, keyword mahal, keyword murah dan banyak lagi.

Video 3
Produk dah ada. Keyword pun dah stenbai. Langkah seterusnya, buat video promosi. Nak buat video ni macam-macam cara ada. Buat sendiri boleh, upah orang boleh, pinjam orang punya pun boleh..

Kalau buat sendiri, tool apa yang boleh kita guna? Kalau nak upah orang, kat mana kita nak cari orang yang offer servis terbaik pada harga super-duper murah? Kalau pinjam, macam mana nak tahu yang kita tak langgar hak cipta orang?

Semua tu ada diceritakan dalam video tutorial ketiga. Dalam video ni jugak bro Zyan akan bagitau ciri-ciri yang patut ada dalam sesebuah video promosi untuk elakkan orang menyampah dan seterusnya untuk elakkan orang daripada klik butang 'dislike' :)

Video 4
Dah siap video, sekarang boleh laa kita upload ke YouTube. Tapi, upload camtu jer ke? Tajuk video, description dan tag takyah letak apa-apa?

Haaa..untuk bahagian tajuk, description dan tag tu, video tutorial keempat ada jawapannya. Kira penting jugak tiga bahagian ni..sebab nanti ia akan membantu video kita untuk lebih 'hidup' di Youtube, dan jugak untuk optimasi Google.

'Hidup' maksudnya, bila orang klik video lain yang lebih kurang sama isinya dengan video kita, YouTube akan cadangkan sekali video kita kepada viewer tersebut (yang selalu kita nampak video berderet kat bahagian tepi YouTube tu).

Optimasi Google plak maksudnya, bila orang search satu-satu keyword yang berkaitan dengan produk yang kita promote, video kita akan muncul mula-mula sekali kat first page Google.

Video 5
Selalunya, lepas kita upload video ke YouTube, apa kita buat? Biar camtu jer kan? Tunggu jer orang klik ramai-ramai kan? Kan? :)

Kalau upload video lawak ke, highlight game bola ke, takpe la kot kalau nak biar tanpa promosi. Gerenti akan ada punyalah orang yang klik dan view. Tapi kalau video promosi produk pun kita buat camtu jugak, jangan jatuh air mata bila tengok cuma ada 100 view lepas dua tahun :)

Bila view kurang, itu tandanya video kita masih tak lengkap. Jadi, macam mana kita nak tingkatkan view, like dan comment untuk video kita nih? Rahsianya ada bro Zyan bongkarkan dalam video tutorial kelima.

Like dan comment pun nak kena ada sekali? Yup..kena ada. Dengan like dan comment yang banyak akan bantu video kita untuk nampak berkualiti di mata hati Google. Bila ada kualiti, baru laa senang nak daki ranking first page Google ;)

Lagi satu..ingat tak tentang keyword produk yang perlu kita cari dalam langkah kedua? Dalam video ni jugak akan diterangkan macam mana kita nak guna semua keyword tu nanti.

Video 6
Sekarang semua step kita dah buat. Ada apa-apa lagi yang tertinggal?

Ada satu jer lagi..check atau monitor kedudukan video kita sama ada dah ranking first page atau belum, berdasarkan keyword yang kita guna. Macam mana nak check? Boleh buat cara manual dan check satu-satu melalui Google search. Tapi kalau nak cara mudah dan cepat, guna software. Link untuk dapatkan software free ni ada bro Zyan bagi dalam video tutorial keenam..video last sekali. Dengan software ni jugak, kita boleh tahu keyword mana yang telah mendatangkan trafik kepada video kita.

Bila dah rank kat first page, check pulak sama ada dah dapat sale atau belum. Kalau dah, Alhamdulillah, maknanya semua step kita dah buat dengan betul. Kalau belum, boleh rujuk balik langkah-langkah sebelum ni..biasanya mungkin disebabkan silap pilih keyword.

Tapi, betul-betul mujarab ke Teknik Pemasaran Video ni?

Saya dah cuba sekali teknik ni, dan ini hasilnya:

Untuk video ni, saya promote produk affiliate yang berkaitan dengan niche hiburan atau 'Entertainmet'. Dalam masa tak sampai sebulan, video ni mendapat lebih daripada 70,000 views.

Dan Alhamdulillah, buat kali pertama jugak dapat merasa income daripada Clickbank :)

Seperti yang saya bagitau awal-awal tadi, teknik ni jugak berkesan untuk promote produk tempatan.

Kalau anda nak tengok rupa sebenar pakej Teknik Pemasaran Video ni, atau ada terniat nak cuba teknik ni untuk pemasaran produk anda, boleh klik sini yer --► Teknik Pemasaran Video
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...